دنياي اقتصاد: اين روزها در بازار خريد و فروش کامپيوتر، به ويژه کالاهاي پرمخاطب اين حوزه مانند لپتاپ و تبلت شاهد انتشار اخبار و همچنين بروز اتفاقات زيادي هستيم. اتفاقاتي که منجر به اعتراض گروه بزرگي از خريداراني شده است که براي خريد، آن هم با در نظر گرفتن افزايش قيمتها به بازار مراجعه ميکنند و دست خالي به خانه بازميگردند.
يکي از اين اتفاقات که موجب اعتراض اکثر خريداران کالاهاي کامپيوتري شده است، ارائه چند قيمت براي يک کالا در بازار توسط چند فروشنده است. بهعنوان مثال براي يک لپتاپ يک فروشگاه قيمتي حدود يک ميليون تومان ارائه ميدهد، يک فروشگاه ديگر يک ميليون و ?? هزار تومان و فروشگاه بعدي يک ميليون و ?? هزار تومان!
گاه نيز دامنه اين اختلاف قيمت تا ?? هزار تومان و حتي در مورد برخي از مدلهاي گران قيمت تا ??? هزار تومان امتداد مييابد. بهعنوان مثال برخي از کسبه به بهانههايي چون نصب نرمافزارهاي خاصي روي تبلت يا لپتاپ قيمت بالاتري براي فروش به خريدار ارائه ميکنند.
خريداران معتقدند فروشندگان از اين شرايط براي جبران ضرر و زيانهايي که طي ماههاي گذشته ديدهاند سوءاستفاده ميکنند.
البته برخي از فروشندگان دلايلي براي چنين اختلاف قيمتي عنوان ميکنند. محمد مسماري، يکي از کسبه بازار کامپيوتر پايتخت در اين باره ميگويد: گروهي از کسبه، داخل بستهبندي نوتبوک يک نرمافزار آنتيويروس، ماوس يا کيف ميگذارند و بابت اين کالاها هزينه از مشتري اخذ ميکنند. اين فعال بازار افزود: گاه پيش ميآيد که خريدار اعلام ميکند احتياجي به آنتيويروس، ماوس يا کيف همراه ندارد. اما امکان حذف اين کالاها از داخل بسته لپتاپ وجود ندارد.
با اين حال به گفته برخي خريداران به نظر ميرسد گروهي از کسبه با استفاده از شرايط بازار، براي خود موقعيتهايي ايجاد کردهاند تا کالاهايي که روي دستشان مانده است را در کنار کالاهاي مورد نياز خريداران به فروش برسانند.
يکي ديگر از کسبه هم ميگويد: علت اختلاف قيمتها بين فروشگاههاي مختلف ارائه کالاهاي گارانتي دار و بدون گارانتي است. چرا که قيمت کالاهاي گارانتي دار در حدود ?? تا ?? هزار تومان بالاتر از کالاهاي بدون گارانتي است و اين اختلاف قيمتها در بازار ناشي از گارانتيدار بودن يا نبودن کالاها است.
فعال ديگري هم ميگويد: برخي از کسبه موجودي کمي دارند و کالاهاي مورد نظر مشتري را براي وي از همکارانشان خريداري ميکنند. به اين ترتيب بايد ميزاني سود براي خود در نظر بگيرند و اين مشتري است که بايد چنين سودي را به فروشنده پرداخت کند.
فعالان بازار و کسبه ميگويند، با توجه به اينکه در حال حاضر موجودي کالاها در بازار بسيار کم شده است، خريداران با رضايت خاطر اين مابهالتفاوت سود را پرداخت ميکنند. چراکه اگر اين موضوع را نپذيرند نميتوانند کالايي خريداري کنند.
کارشناسان ميگويند، بروز اين اتفاقات تا حدود زيادي منجر به بياعتمادي خريداران از بازار شده است و خريداران به دليل بياعتمادي به فروشندگان ناچارند قيمتها را بين چند فروشگاه و حتي چند مرکز خريد چک کنند. به گفته آنها بروز چنين آشفتگيهايي در بازار از قبل قابل پيشبيني بود.